SEO optimizacija za vaše apartmane

U današnjem svijetu izrade web stranica, nezamisliva je izrada iste bez SEO optimizacije. Radi se o  skraćenici engleske rijeci (Search engine optimization). Optimizacije web stranice ključna je i jedina stavka pri rangiranju vaše stranice na internet tražilicama. Mnogi se zavaravaju misleći pritom da je pri rangiranju stranice važan lijep dizajn, no to nije točno, možete vi imati po vama najljepšu i najmoderniju stranicu, ali bez dobro odrađene SEO kampanje, vaša stranica neće vam dati željene rezultate i pozicije.

Optimizaciju web stranice dijelimo u dvije kategorije :

ON SEO :

Ona se bazira i odrađuje prilikom izrade vaše web stranice, a neki od najvažnijih segmenata su :
 • Kvalitetan te UNIKATAN tekst (koji niti slučajno ne smije biti kopija s neke druge web lokacije).
 • Kako u svakom poslu tako i u ovom, važna je dobra priprema prilikom izrade : analiza ključnih riječi, analiza konkurencije, odabir domene.
 • Title – naslov, radi se o stavci, kojoj Google-ovi algoritmi pridavaju sve više pažnje. Title se nalazi u vašem browseru, odmah do vašeg Favicona (male ikonice), te ukratko mora opisivati – sažeti sadržaj koji se nalazi na toj stranici/podstranici.
 • Meta Description i keyword tagovi. Radi se o nevidljivom djelu stranice, koji pomaže tražilicama da bolje rezimiraju čime se vaša stranica bavi. Inače meta description tag nalazi se često ispod naziva vaše domene prilikom pretraživanja u tražilicama. Ovaj dio se sve manje koristi prilikom rangiranja u tražilicama.
 • SEO friendly struktura url-ova. Vaš link mora ukratko opisivati o čemu vaša podstranica govori. Evo primjera : uzmimo stranicu o apartmanima u Splitu, te opisujemo kako doći do njih.

– Seo friendly url-ovi : www.apartmanisplit.com/kako-doci/ ili www.apartmanisplit.com/kakodoci/

– Ne Seo friendly url-ovi : www.apartmanisplit.com/123/ ili www.apartmanisplit.com/link-1/

 • Struktura H tagova. Oni rade po principu word stranice, u kojoj imate napisan tekst te u njemu imate naslov, podnaslov, podpod naslov.. Pa tako i ovdje H1 tag je naslov, H2 tag je podnaslov, H3 tag je podpod naslov.. Radi se o tagovima koji bi korisniku omogućili lakše snalaženje prilikom čitanja sadržaja koji im nudite.
 • Alt i title tag na slikama. Na svakoj slici poželjno je dodati ova dva taga, koji opisuju dotičnu sliku. Njih bi trebalo pisati kao da slijepcu idete riječima objasniti što se na slici nalazi.
 • Jednostavna navigacija, kojom vašim korisnicima olakšavate snalaženje na vašoj web lokaciji. Idealno bi bilo da sve bude dobro i jednostavno posloženo, te međusobno povezano (svi linkovi da budu interno povezani).

OFF SEO

Kompletnu OFF SEO optimizaciju radi se nakon izrade web stranice, i nju se može dograđivat neprestano. Ona ne mora nikada završiti. A da vam bude jasnije tu ćemo navesti neke od najvažnijih čimbenika :

 • Prijava na tražilice, webmaster alate..
 • Izgradnja backlinkin-ga. Radi se o linkovima koji sa vanjskih web lokacija vode na vašu (jednostavnije linkovi koji sa drugih stranica vode na vašu). Kod ove stavke treba paziti da se ne pretjera, nego sustavno dodaje pokoji link, da se stavi Anchor text (jako je bitno da link koji vodi na vašu stranicu ima anchor tekst s nekom ključnom riječi koja opisuje vašu web lokaciju). Također bilo bi poželjno da stranica s koje linkate na vašu bude ISTOG jezika te ISTE ili barem slične tematike. U protivnom bi ti linkovi mogli imati negativan utjecaj, koji bi rezultirao lošijim pozicioniranjem same stranice.
 • Izrada profila te stranica na socijalnim mrežama, te sama aktivnost na njima. Radi se o segmentu koji je sve važniji, a pretpostavljamo da će tako biti i u doglednoj budućnosti, ako uzmemo u obzir koliku važnost danas društvene mreže imaju u našim životima.

Naravno, vama sve ovo sada zvuči nepoznato ali ne brinite se, mi ćemo to uraditi za vas.

SEO optimizacija za vaše apartmane

Osim gore navedenih stvari, u vašu stranicu dodati ćemo i sljedeće stvari, koje će biti uvelike od pomoći, ako uzmemo u obzir da se radi o stranicama u segmentu turizma :

 • Postavit ćemo vase smještajne jedinice na Google Mapu, te će ona biti vidljiva svim posjetiteljima Google mape. Također nju ćemo postaviti na vašu web lokaciju, kako bi vas vaši potencijalni gosti što lakše pronašli (osim nje dodati ćemo vam i Google Street View mapu).
 • Dodati ćemo oznake strukturnih podataka vašoj web lokaciji. Ona će pomoći na način, da će se prilikom pretraživanja u tražilicama odmah do vašeg rezultata, sa desne strane pojaviti osnovni detalji vaši smještajnih jedinica koje vi želite da budu navedeni, npr. naziv, adresa, telefon, email, radni sati..

Social marketing i društvene mreže

Posebno mjesto u ovome tekstu zauzele su i gore navedene dvije stvari, zato što u današnje vrijeme uz kvalitetan SEO, uspješne marketinške kampanje putem društvenih mreža, naravno i uz kvalitetan proizvod (u našem slučaju smještajne jedinice uz pristupačne cijene) ispunjeni su ključni faktori za uspješno poslovanje. Već smo naveli važnost samih stranica na društvenim mrežama, kod nas posebice putem Facebook-a. Osim izrada stranica na njima je potrebna i sama aktivnost, koja može uvelike pomoći pri rangiranju vaših lokacija. Naravno u slučaju da su vam društvene mreže nepoznanica mi ćemo vam pomoći u izradi istih, kao i u izradi Facebook te Google Adwords kampanja, u kojima se putem njih oglašavate, te dovodite mnoštvo novih posjetitelja na vašu web lokaciju, ovisno o budžetu kojeg ste spremni investirati. Naravno radi se o opcionalnim stvarima, te ćemo vam mi detaljnije objasniti blagodati i prednosti OGLAŠAVANJA PUTEM INTERNETA u slučaju da vi za to budete zainteresirani.